02 Шілде, 2016

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің  №623 2015 жылғы 27 шілде, Астана қаласы

306 рет
көрсетілді
36 мин
оқу үшін
  Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің 2015 жылғы 31 шілде №585 Астана қаласы Бірлескен бұйрығы Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларын бекіту туралы және азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге шығыстардың тіркелген үлесін белгілеу туралы «Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы» 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасының Заңы 17-бабының 2-тармағына және 18-бабының 3-тармағына сәйкес бұйырамыз: 1. Қоса беріліп отырған Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары бекітілсін. 2. Азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесі ең төмен азық-түлік себетінің құнының 40% мөлшерінде белгіленсін. 3. «Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларын бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрінің міндетін атқарушының 2005 жылғы 2 желтоқсандағы № 307/1-ө және Қазақстан Республикасы Статистика агенттігі төрағасының 2005 жылғы 5 желтоқсандағы № 194 бірлескен бұйрығының (нормативтік-құқықтық актілерді тіркеудің мемлекеттік тізілімінде № 3980 тіркелген және 2006 жылғы 10 наурыздағы «Заң газеті» № 42-43 (1022-1023) басылымында жарияланған) күшi жойылды деп танылсын. 4. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің Әлеуметтік көмек департаменті: 1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді; 2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» Қазақстан Республикасы нормативтік құқықтық актілерінің ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберуді; 3) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің ресми интернет-ресурсына орналастыруды қамтамасыз етсін. 5. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму вице-министрі С.Қ.Жақыповаға жүктелсін. 6. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі. Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің міндетін атқарушы _______________ Б.НҰРЫМБЕТОВ Қазақстан Республикасының Ұлттық экономика министрінің міндетін атқарушы _____________Т. ЖАҚСЫЛЫҚОВ Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің міндетін атқарушының 2015 жылғы 27 шілдедегі №623 Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің міндетін атқарушының 2015 жылғы 31 шілдедегі №585 бірлескен бұйрығымен бекітілген Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары 1. Жалпы ережелер 1. Осы Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) «Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы» 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасы Заңының 17-бабының 2-тармағына сәйкес әзірленді және ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібін белгілейді. 2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады: 1) азық-түлік себеті – ғылыми негізделген тұтыну нормалары бойынша адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыруға қажетті тамақ өнімдерінің ең төмен жиынтығы; 2) ең төмен күнкөріс деңгейі – бұл ең төмен тұтыну себетінің құнына тең келетін, бір адамға қажетті ең төмен ақшалай кіріс; 3) ең төмен тұтыну себеті – адамның тыныс-тіршілігін қамтамасыз етуге қажетті тамақ өнімдерінің, тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің заттай және құны түріндегі ең төмен жиынтығы; 4) мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ведомствосы – өз құзыреті шегінде мемлекеттік статистика саласында басшылықты және салааралық үйлестіруді жүзеге асыратын мемлекеттік орган; 5) халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті орган – халықты әлеуметтік қорғау саласында басшылықты жүзеге асыратын орталық атқарушы орган. 2. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібі 3. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесіне көбейтілген азық-түлік себетінің құнына қарай есептейді. 4. Ең төмен күнкөріс деңгейі жалпы республика, облыстар, республикалық маңызы бар қала, астана, аудандар және облыстық маңызы бар қалалар бойынша орта есеппен жан басына шаққанда және негізгі жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі. 5. Облыс бойынша орташа ең төмен күнкөріс деңгейі облыс орталығы, аудан орталықтары мен облыстық маңызы бар қалалар бойынша қалыптасқан шамаларға қарай, оларды өлшемдеу жолымен, республика бойынша - облыстар, астана және республикалық маңызы бар қала бойынша айқындалады. 6. Астана, республикалық маңызы бар қала, облыс, аудан орталықтары және облыстық маңызы бар қалалар бойынша ең төмен тұтыну себетінің құнына тең ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын (ЕТКДШ) есептеу азық-түлік себетінің құны (АСҚ) мен азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың (АЕТҚ) құнын жинақтау жолымен мынадай формула бойынша жүргізіледі: ЕТКДШ = АСҚ + АЕТҚ 7. Ең төмен күнкөріс деңгейі осы Қағидалардың 6-тармағына сәйкес мынадай жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі: 1) балалар, жасы: 1 жасқа дейін; 1-3; 4-6; 7-10; 11-13; 2) жасөспірім ұлдар мен ерлер, жасы: 14-тен 17-ге дейін; 18-29; 30-62; 63-тен жоғары; 3) жасөспірім қыздар мен әйелдер, жасы: 14-тен 17-ге дейін; 18-29; 30-57; 58-ден жоғары. 8. Мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын ай сайын - бір ай бұрын, тоқсанның (жылдың) соңғы айында – бір тоқсан (жыл) бұрын жүргізеді және оны халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті органы әр айдың 30-күні осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес «Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың құны» кестелері түрінде ұсынады. 9. Азық-түлік себетін мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті орган Заңның 18-бабының 2-тармағына сәйкес бекітілетін тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормалары бойынша есептеп шығарады. 10. АСҚ халықтың әртүрлі жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетіне кіретін (gіn – n жыныстық-жас немесе әлеуметтік топтың бір жылда і өнімді тұтынудың ең төмен шамасы) тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын ағымдағы айдағы жағдай бойынша республикалық маңызы бар қаладағы, астанадағы, облыс және аудан орталықтарындағы орташа бөлшек сауда бағасына (рі – і тамақ өніміне орташа бөлшек сауда бағасы) көбейту жолымен мынадай формула бойынша есептеледі: АСҚ = 11. Өңірде нақты бір тауардың бағасы туралы мәліметтер болмаған кезде, азық-түлік себетінің құны осы тауардың республика бойынша орташа бөлшек сауда бағасы ескеріле отырып айқындалады. 12. Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетінің құрылымы осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес «Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)» және осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес «Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)» кестелерінде көрсетілген. 13. Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес «Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы» және осы Қағидаларға 5-қосымшаға сәйкес «Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы» кестелерінде көрсетілген. 14. АЕТШ құны АСҚ-ны азық-түлік тауарларына жұмсалатын шығыстардың АТШ үлесіне бөлу және қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесiне (АТҮ) көбейту жолымен мынадай формула бойынша айқындалады: АЕТШ = (АСҚ : АТШ) х АТҮ Бұл ретте, АТШ мынадай формула бойынша айқындалады: АТШ-100-АТҮ Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 1-қосымша Нысан Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың құны Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың 200_ жылғы __________құны ай теңге Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша Қазақстан Респуб­ликасы Ақмола Ақтөбе Алматы Атырау Шығыс Қазақстан Жамбыл Батыс Қазақстан Тегістелген және жылтыратылған күріш Бірінші сортты бидай ұны Ұнтақ жарма Сұлы жармасы Қарақұмық жармасы Қара бидай наны Қара нан Бірінші сортты ұннан жасалған бидай наны Макарон өнімдері Сиыр еті Шошқа еті Қой еті Тауық еті Жылқы еті Сиыр бауыры Пісірілген шұжық Жаңа ауланған балық Сүт, литр Майлылығы 20% қаймақ Кестенің жалғасы Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша Қара­ғанды Қостанай Қызы­л­орда Маң­ғыстау Павлодар Солтүст­ік Қазақстан Оңтүстік Қазақстан Астана қаласы Алматы қаласы Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша Қазақстан Респ­уб­ликасы Ақмола Ақтөбе Алматы Атырау Шығыс Қазақстан Жамбыл Батыс Қазақстан Сүзбе Қатты мәйек ірімшігі Жұмыртқа, оны Тұздалмаған сары май Маргарин Шекілдеуік майы Алма Жүзім Қарбыз Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) Ақ қауданды қырық қабат Түйнекті пияз Асханалық қызылша Сәбіз Жас қияр Жас қызанақ Картоп Аршылған бұршақ Құмшекер Дәмде- уіштер Тұз Майонез Ашытқы Шай Азық-түлік жиынтығы Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер Кестенің жалғасы Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша Қара­ғанды Қостанай Қызы­л­орда Маң­ғыстау Павлодар Солтүст­ік Қазақстан Оңтүстік Қазақстан Астана қаласы Алматы қаласы Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауарлардың 200_ жылғы __________ құны ай теңге Орта есеппен жан басына шаққанда Қазақстан Респуб- ликасы Ақмола Ақтөбе Алматы Атырау Шығыс Қазақ­стан Жамбыл Батыс Қазақстан Тегістелген және жылтыра-тылған күріш Бірінші сорт бидай ұны Ұнтақ жарма Сұлы жармасы Қарақұмық жармасы Қара бидай наны Қара нан Бірінші сорт ұнынан бидай наны Макарон өнімдері Сиыр еті Шошқа еті Қой еті Тауық еті Жылқы еті Сиыр бауыры Пісірілген шұжық Жаңа ауланған балық Сүт, литр Майлылығы 20% қаймақ Кестенің жалғасы Орта есеппен жан басына шаққанда Қара­ғанды Қостанай Қызы­л­орда Маң­ғыстау Павлодар Солтүст­ік Қазақстан Оңтүстік Қазақстан Астана қаласы Алматы қаласы Орта есеппен жан басына шаққанда Қазақстан Респуб­ликасы Ақмола Ақтөбе Алматы Атырау Шығыс Қазақстан Жамбыл Батыс Қазақстан Ірімшік Қатты мәйек ірімшігі Жұмыртқа, оны Тұздалмаған сары май Маргарин Шекілдеуік майы Алма Жүзім Қарбыз Кептірілген жеміс- жидектер (өрік қағы) Аққауданды қырыққабат Түйнекті пияз Асханалық қызылша Сәбіз Жас қияр Жас қызанақ Картоп Аршылған бұршақ Құм-шекер Дәмдеуіштер Тұз Майонез Ашытқы Шай Азық-түлік жиынтығы Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер Кестенің жалғасы Орта есеппен жан басына шаққанда Қара­ғанды Қостанай Қызы­л­орда Маң­ғыстау Павлодар Солтүст­ік Қазақстан Оңтүстік Қазақстан Астана қаласы Алматы қаласы Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 2-қосымша Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына) (Азық-түлік себетінің құрылымы) Азық-түлік Барлық халық Оның ішінде 0-13 жас аралы­ғындағы балалар 14-17 жас аралығындағы жасөс пірімдер 18 жастан >еңбекке қабілетті халық Зейнеткер­лер және егде жастағы адамдар бала қыз ерлер әйелдер 1 сорт байытылған бидай ұны 13 6.5 17.2 13.2 16.6 13.2 12.7 1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан 70.7 39.6 91.7 70.2 88.6 70.2 69.3 Қара бидай наны 31.0 17.4 35.8 27.4 40.1 32.3 25.1 Қара нан 4.8 2.5 7.4 5.7 5.8 4.6 5.5 Макарон бұйымдары 4.4 3.5 5.4 4.2 5.2 4.1 4.0 Күріш 8.5 6.5 10.7 8.2 10.3 8.2 7.9 Қарақұмық 2 1.8 2.5 1.9 2.4 1.9 1.8 Сұлы жармасы 2 1.8 2.5 1.9 2.4 1.9 1.8 Ұнтақ жарма 2 2.9 2.1 1.6 2.1 1.6 1.6 Бұршақ 2 1.0 2.7 2.1 2.6 2.0 2.0 Картоп 95 66.5 110.9 84.9 117.9 94.1 85.3 Аққауданды қырыққабат 25 13.6 32.8 25.2 31.6 25.0 24.5 Сәбіз 20 19.2 23.9 18.3 23.0 18.2 17.8 Пияз 20 8.5 27.0 20.7 26.0 20.6 20.2 *Қызынақ 5 3.1 6.5 5.0 6.2 4.9 4.8 *Қияр 5 3.1 6.5 5.0 6.2 4.9 4.8 Қызылша 5 3.1 6.5 5.0 6.2 4.9 4.8 *Бақша дақылдары (қарбыз) 10 4.7 12.7 9.7 12.8 9.7 11.4 Жаңа піскен жеміс (алма) 25 37.3 26.8 20.5 25.8 20.4 19.6 *Жидек (жүзім) 4.5 11.1 4.1 3.1 3.9 3.1 2.9 Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) 0.5 1.7 0.5 0.4 0.4 0.3 0.3 Қант 18 13.3 22.7 17.4 22.0 17.4 16.6 Сиыр еті 15 12.3 19.5 14.9 17.4 13.9 14.3 Шошқа еті 9 2.8 12.9 9.9 12.0 9.5 9.3 Қойе ті 6.3 5.7 7.8 6.0 7.3 5.8 6.0 Құс еті 5 4.6 6.2 4.7 5.8 4.6 4.6 Жылқы еті 3.2 1.6 4.5 3.4 4.0 3.2 3.2 Пісірілген шұжық 3 1.5 4.1 3.1 3.8 3.0 3.0 Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) 0.4 1.5 0.2 0.2 0.2 0.2 0.2 Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке 8.4 7.8 10.3 7.9 9.0 7.1 7.6 Сүт, литр 84.5 64.0 110.7 84.8 100.3 79.5 81.3 Майлылығы 20% қаймақ 3.2 2.8 3.9 3.0 3.7 2.9 3.1 Жартылай майлы ірімшік 4.9 4.4 5.9 4.5 5.6 4.5 4.8 Мәйекті ірімшік 2.3 2.8 2.8 2.1 2.5 2.0 2.0 Сары май 4.4 3.9 5.5 4.2 5.2 4.1 4.1 Жұмыртқа, дана 142 205 167 128 147 117 113 Шекілдеуік майы 7 4.6 8.9 6.8 8.5 6.7 7.1 Маргарин 1.5 0.3 2.4 1.8 2.1 1.6 1.6 Майонез 0.5 0.04 0.77 0.59 0.72 0.57 0.56 Шай 0.67 0.28 0.91 0.69 0.87 0.69 0.67 Астұзы 2.19 0.92 3.00 2.30 2.89 2.29 2.21 Ашытқы 0.05 0.03 0.08 0.06 0.07 0.05 0.05 Дәмдеуіштер 0.02 0 0.03 0.02 0.02 0.02 0.02 Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі: *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан); **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан). Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 3-қосымша Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен нормалары Қазақстан Республикасының ерлердің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына) (Азық-түлік себетінің құрылымы) Өнімдердің атауы Жас топтары (жасы) 0.5- 1.0 1-3 4-6 7-10 11-13 14-17 18-29 30-62 63+ 1 сорт байытылған бидай ұны  1.55 3.51 6.33 10.98 12.43 17.18 16.92 16.30 13.64 1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан 3.68 25.56 52.53 59.45 69.53 91.66 90.26 86.92 74.34 Қара бидай наны 0 15.58 20.72 26.91 29.51 35.8 40.89 39.27 26.96 Қара нан 0 0 2.63 4.98 5.63 7.39 5.86 5.64 5.91 Макарон бұйымдары 1.55 3.09 4.26 4.55 4.94 5.42 5.31 5.12 4.32 Күріш 5.82 5.84 6.63 7.63 8.64 10.69 10.47 10.08 8.48 Қарақұмық 1.55 1.70 1.86 1.94 2.18 2.45 2.40 2.31 1.93 Сұлы жармасы 1.55 1.70 1.86 1.94 2.18 2.45 2.40 2.31 1.93 Ұнтақ жарма 3.66 3.27 3.04 2.48 2.55 2.13 2.09 2.01 1.70 Бұршақ 0 0.7 1.14 1.53 1.72 2.67 2.62 2.52 2.13 Картоп 33.38 45.62 82.12 92.03 98.68 110.89 120.07 115.69 91.58 Ақ қауданды қырыққабат 4.00 7.82 16.65 20.66 23.27 32.84 32.19 31.00 26.26 Сәбіз 19.10 19.08 20.17 20.65 22.02 23.93 23.46 22.59 19.11 Пияз 2.13 2.69 5.41 14.99 20.49 27.03 26.49 25.51 21.65 *Қызынақ 1.55 1.92 3.50 4.51 5.10 6.47 6.32 6.08 5.12 *Қияр 1.55 1.92 3.50 4.51 5.10 6.47 6.32 6.08 5.12 Қызылша 1.55 1.92 3.50 4.51 5.10 6.47 6.32 6.08 5.12 *Бақша дақылдары (қарбыз) 0 2.19 3.65 9.12 10.88 12.70 12.74 12.85 12.63 Жаңа піскен жеміс (алма) 58.22 42.07 37.84 30.72 26.11 26.80 26.26 25.28 20.98 *Жидек (жүзім) 27.18 12.50 8.04 5.53 4.38 4.06 3.97 3.83 3.09 Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы)  4.16 2.31 0.81 0.70 0.63 0.53 0.37 0.35 0.27 Қант 8.85 10.81 15.66 16.40 18.45 22.72 22.37 21.54 17.86 Сиыр еті 8.83 10.41 14.10 14.95 16.92 19.47 17.67 17.12 15.35 Шошқа еті 0 0 0 5.78 9.09 12.86 12.24 11.78 9.94 Қой еті 5.24 5.40 5.92 6.28 6.96 7.80 7.40 7.13 6.46 Құс еті 4.23 4.35 4.86 5.12 5.62 6.19 5.86 5.65 4.95 Жылқы еті 0 0.77 1.86 2.48 3.51 4.48 4.11 3.95 3.46 Пісірілген шұжық 0 0.77 1.86 2.21 2.99 4.05 3.89 3.75 3.17 Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) 3.88 1.93 1.22 0.62 0.23 0.23 0.23 0.23 0.21 Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке 7.49 7.60 8.29 8.60 9.29 10.26 9.17 8.84 8.11 Сүт, литр 43.73 54.27 68.46 77.59 94.83 110.69 102.21 98.42 87.29 Майлылығы 20% қаймақ 2.33 2.70 3.04 3.22 3.51 3.91 3.78 3.64 3.34 Жартылай майы ірімшік 4.08 4.24 4.66 4.88 5.36 5.89 5.75 5.54 5.14 Мәйекті ірімшік 3.32 3.08 3.04 2.65 2.68 2.76 2.56 2.46 2.16 Сары май 3.11 3.62 4.34 4.50 4.83 5.48 5.26 5.06 4.42 Жұмыртқа, дана 349.37 192.66 189.07 172.16 168.33 166.81 150.20 144.60 120.82 Шекілдеуік майы 1.16 3.85 6.12 6.41 6.98 8.86 8.64 8.31 7.61 Маргарин 0 0 0 0.69 0.78 2.36 2.10 2.03 1.72 Майонез 0 0 0 0.11 0.12 0.77 0.73 0.70 0.60 Шай 0 0.19 0.27 0.41 0.64 0.91 0.89 0.85 0.72 Астұзы 0.38 0.57 0.85 1.18 1.91 3.00 2.94 2.83 2.37 Ашытқы 0 0.02 0.02 0.06 0.07 0.08 0.07 0.07 0.06 Дәмдеуіштер 0 0 0 0 0.02 0.03 0.02 0.02 0.02 Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі: *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан); **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан). Қазақстан Республикасы әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тағам өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына) (Азық-түлік себетінің құрылымы) Өнімдердің атауы Жас топтары (жасы) 0.5- 1.0 1-3 4-6 7-10 11-13 14-17 18-29 30-57 58+ 1 сорт байытылған бидай ұны  1.46 3.32 5.70 9.70 10.33 13.16 13.16 13.16 11.78 1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан 3.46 24.21 47.32 52.51 57.79 70.20 70.20 70.20 64.20 Қара бидай наны 0 14.75 18.66 23.77 24.53 27.42 32.34 32.34 23.28 Қара нан 0 0 2.37 4.40 4.68 5.66 4.56 4.56 5.10 Макарон бұйымдары 1.46 2.93 3.84 4.02 4.11 4.15 4.13 4.13 3.73 Күріш 5.47 5.53 5.97 6.74 7.18 8.19 8.15 8.15 7.32 Қарақұмық 1.46 1.61 1.68 1.71 1.81 1.88 1.86 1.86 1.67 Сұлы жармасы 1.46 1.61 1.68 1.71 1.81 1.88 1.86 1.86 1.67 Ұнтақ жарма 3.44 3.10 2.74 2.19 2.12 1.63 1.63 1.63 1.47 Бұршақ 0 0.66 1.02 1.35 1.43 2.05 2.04 2.04 1.84 Картоп 31.39 44.06 73.98 81.28 82.01 84.93 94.06 94.06 79.09 Ақ қауданды қырыққабат 3.76 7.41 15.00 18.25 19.34 25.15 25.04 25.04 22.68 Сәбіз 17.96 18.08 18.17 18.24 18.30 18.33 18.24 18.24 16.50 Пияз 2.00 2.55 4.87 13.24 17.03 20.70 20.61 20.61 18.70 *Қызынақ 1.46 4.82 3.15 3.98 4.24 4.95 4.91 4.91 4.42 *Қияр 1.46 4.82 3.15 3.98 4.24 4.95 4.91 4.91 4.42 Қызылша 1.46 4.82 3.15 3.98 4.24 4.95 4.91 4.91 4.42 *Бақша дақылдары (қарбыз) 0 1.82 3.15 7.96 8.48 9.71 9.66 9.66 10.14 Жаңа піскен жеміс (алма) 54.74 39.85 34.09 27.13 21.70 20.53 20.42 20.42 18.12 *Жидек (жүзім) 25.55 11.84 7.24 4.88 3.64 3.11 3.09 3.09 2.67 Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) 3.91 2.19 0.73 0.68 0.58 0.44 0.29 0.29 0 Қант 8.32 10.24 14.11 14.48 15.33 17.40 17.40 17.40 15.42 Сиыр еті 8.30 9.85 12.70 13.21 14.06 14.92 13.94 13.94 13.18 Шошқа еті 0 0 0 5.11 7.55 9.85 9.52 9.52 8.58 Қой еті 4.92 5.12 5.34 5.55 5.78 5.98 5.75 5.75 5.58 Құс еті 3.98 4.12 4.38 4.53 4.67 4.74 4.56 4.56 4.27 Жылқы еті 0 0.73 1.68 2.19 2.92 3.43 3.19 3.19 2.99 Пісірілген шұжық 0 0.73 1.68 1.95 2.48 3.10 3.03 3.03 2.74 Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдері (бауыр) 3.65 1.82 1.09 0.55 0.18 0.18 0.18 0.18 0.18 Жаңа ауланған және/ немесе жаңа мұзда-тылған көксерке 7.03 7.19 7.47 7.60 7.72 7.87 7.14 7.14 6.99 Сүт, литр 41.12 51.39 61.68 68.53 78.81 84.77 79.50 79.50 75.38 Майлылығы 20 % қаймақ 2.19 2.55 2.74 2.85 2.92 2.99 2.94 2.94 2.88 Жартылай майлы ірімшік 3.83 4.01 4.20 4.31 4.45 4.51 4.47 4.47 4.43 Мәйектік ірімшік 3.12 2.92 2.74 2.34 2.23 2.12 1.99 1.99 1.86 Сары май 2.92 3.43 3.91 3.98 4.01 4.20 4.09 4.09 3.81 Жұмыртқа, дана 328.50 182.50 170.33 152.08 139.92 127.75 116.80 116.80 104.33 Шекілдеуік майы 1.09 3.65 5.51 5.66 5.80 6.79 6.72 6.72 6.57 Маргарин 0 0 0 0.61 0.65 1.81 1.64 1.64 1.48 Майонез 0 0 0 0.09 0.10 0.59 0.57 0.57 0.52 Шай 0 0.18 0.24 0.36 0.53 0.69 0.69 0.69 0.62 Астұзы 0.36 0.54 0.77 1.04 1.58 2.30 2.29 2.29 2.05 Ашытқы 0 0.02 0.02 0.05 0.05 0.06 0.05 0.05 0.05 Дәмдеуіштер 0 0 0 0 0.02 0.02 0.02 0.02 0.02 Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі: *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан); **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан). Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 4-қосымша Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы Нутриенттер Барлық халық Оның ішінде 0-13 жас аралы­ғындағы балалар 14-17 жасқа аралығын­дағы жас өспірімдер 18 жастан > еңбекке қабілетті халық Зейнеткерлер және егде жастағы адамдар бала қыз ерлер әйелдер Энергия, килокалория 2175 1521 2755 2110 2646 2100 2052 Белоктар барлығы, грамм 76.0 55.5 96.7 74.1 91.7 72.8 71.5 Жануар белоктары, грамм 38.9 32.6 49.9 38.2 45.4 36.0 36.7 Майлар барлығы, грамм 72.2 51.2 92.4 70.9 86.5 68.6 69.6 өсімдік майлары, грамм 29.8 17.4 39.0 29.8 37.0 29.4 29.9 НЖК, грамм 25.7 19.8 32.8 25.1 30.4 24.1 24.4 МНЖК, грамм 20.6 14.7 26.7 20.4 24.6 19.5 19.7 ПНЖК, грамм 20.2 13.0 25.9 19.8 24.6 19.5 20.1 Холестерин, миллиграмм 247 248 298 229 270 215 213 Көмірсулар, грамм 300 205 378 289 369 293 279 монодисахаридтер, грамм 90 73 112 86 107 85 82 Тамақ талшықтары, грамм 10.4 8.9 12.9 9.9 12.3 9.8 9.5 Кальций, миллиграмм 597 476 760 582 706 560 561 Магний, миллиграмм 283 189 356 273 348 276 263 Фосфор, миллиграмм 1199 873 1485 1137 1420 1129 1095 Темір, миллиграмм 20.8 13.1 26.3 20.1 25.7 20.5 19.5 Мырыш, миллиграмм 11.9 8.0 14.9 11.4 14.3 11.3 11.1 Йод, микрограмм 208 121 276 212 262 208 203 Селен, микрограмм 89 53 113 87 109 86 85 А витамині, микрограмм (РЭ) 1143 1565 1286 985 1220 967 961 Фолат, микрограмм 438 288 556 426 541 429 416 Е витамині, миллиграмм 18.6 12.3 23.6 18.1 23.0 18.3 18.0 В1 витамині, миллиграмм 1.67 1.05 2.13 1.63 2.07 1.65 1.58 В2 витамині, миллиграмм 1.55 1.25 1.98 1.51 1.86 1.47 1.46 Ниацин (НЭ), миллиграмм 30.0 21.2 37.8 29.0 36.4. 29.0 27.8 В6 витамині, миллиграмм  2.07 1.47 2.55 1.95 2.54 2.02 1.9 С витамині, миллиграмм 55 40 68 52 67 53 51 Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 5-қосымша Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы Ерлердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы Өлшем бірлігі Жас топтары (жасы) 0.5- 1.0 1-3 4-6 7-10 11-13 14-17 18-29 30-62 63+ Энергия ккал 920 1230 1715 1970 2220 2755 2700 2600 2200 Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары  грамм грамм 37.8 30.1 45.6 28.6 60.4 33.3 70.1 37.3 80.0 43.0 96.7 49.9 93.4 46.2 90.0 44.5 76.7 39.4 Майлар-барлығы оның ішінде өсімдік майлары грамм грамм 33.6 5.0 43.1 13.7 56.3 21.4 64.6 24.9 73.2 27.4 92.4 39.0 88.1 37.7 84.9 36.3 74.7 32.1 НЖК грамм 15.6 17.3 21.1 23.8 27.0 32.8 31.0 29.8 26.2 МНЖК грамм 11.3 12.2 15.3 18.2 21.0 26.7 25.0 24.1 21.2 ПНЖК грамм 5.1 10.5 15.8 17.7 19.6 25.9 25.0 24.1 21.6 Холестерин миллиграмм 329 227 239 246 262 298 275 265 229 Көмір сулар барлығы грамм 112 161 237 272 305 378 377 363 300 оның ішінде моноди- сахара грамм 64 63 80 84 93 112 109 105 88 Тамақ талшықтары грамм 9.0 7.8 9.1 10.3 10.9 12.9 12.6 12.1 10.2 Кальций миллиграмм 376 418 511 563 648 760 719 693 602 Магний миллиграмм 104 151 211 250 287 356 354 341 282 Фосфор миллиграмм 608 731 947 1090 1241 1485 1446 1393 1175 Темір миллиграмм 5.4 9.9 15.4 18.2 20.7 26.3 26.2 25.2 20.9 Мырыш миллиграмм 4.5 6.3 9.0 10.6 12.1 14.9 14.5 14.0 11.9 Йод микрограмм 83 91 122 147 198 276 267 257 218 Селен микрограмм 19 36 62 75 87 113 111 107 91 А витамині (РЭ) микрограмм 2636 1714 1466 1241 1127 1286 1242 1197 1032 Фолат (Вс вит.) микрограмм 145 213 338 390 439 556 551 531 447 Е витамині миллиграмм 4.6 10.0 15.1 16.8 18.5 23.6 23.4 22.6 19.3 Тиамин (В1 вит.) миллиграмм 0.52 0.76 1.14 1.46 1.70 2.13 2.11 2.03 1.70 Рибофлавин (В2 вит.) миллиграмм 1.09 1.08 1.33 1.46 1.64 1.98 1.89 1.82 1.57 Ниацин (В3 вит.) миллиграмм 13.8 17.2 22.9 27.3 31.0 37.8 37.1 35.7 29.9 Пиридоксин (В6 вит.) миллиграмм 0.95 1.16 1.63 1.92 2.14 2.55 2.58 2.49 2.04 С витамині миллиграмм 28 30 45 51 55 68 68 66 55 Әйелдердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы Өлш­ем бірлігі Жас топтары (жасы) 0.5- 1.0 1-3 4-6 7-10 11-13 14-17 18-29 30-57 58+ Энергия ккал 865 1165 1545 1740 1845 2110 2100 2100 1900 Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары  грамм грамм 35.7 28.3 43.0 27.0 54.5 30.0 61.9 32.9 66.6 35.8 74.1 38.2 72.8 36.0 72.8 36.0 66.3 34.0 Майлар-барлығы оның ішінде өсімдік майлары грамм грамм 31.7 4.7 40.7 13.0 50.9 19.3 57,1 22.0 60.9 22.8 70.9 29.8 68.6 29.4 68.6 29.4 64.6 27.7 НЖК грамм 14.7 16.4 19.0 21.0 22.4 25.1 24.1 24.1 22.6 МНЖК грамм 10.6 11.6 13.8 16.1 17.4 20.4 19.5 19.5 18.2 ПНЖК грамм 4.8 10.0 14.3 15.6 16.3 19.8 19.5 19.5 18.7 Холестерин миллиграмм 310 215 215 217 218 229 215 215 198 Көмірсулар - барлығы грамм 105 153 213 240 253 289 293 293 259 оның ішінде монодисахара грамм 60 60 72 74 77 86 85 85 76 Тамақ талшықтары грамм 8.5 7.4 8.2 9.1 9.1 9.9 9.8 9.8 8.7 Кальций миллиграмм 353 396 460 497 538 582 560 560 518 Магний миллиграмм 98 143 190 221 239 273 276 276 243 Фосфор миллиграмм 572 693 853 963 1031 1137 1129 1129 1014 Темір миллиграмм 5.1 9.4 13.8 16.1 17.2 20.1 20.5 20.5 18.0 Мырыш миллиграмм 4.2 5.9 8.1 9.3 10.0 11.4 11.3 11.3 10.2 Йод микрограмм 79 87 110 130 165 212 208 208 188 Селен микрограмм 18 34 56 67 73 87 86 86 79 А витамині (РЭ) микрограмм 2477 1624 1321 1096 936 985 967 967 890 Фолат (вит.Вс) микрограмм 137 202 304 344 365 426 429 429 386 Е витамині миллиграмм 4.3 9.5 13.6 14.8 15.4 18.1 18.3 18.3 16.7 Тиамин (В1 вит.) миллиграмм 0.49 0.72 1.02 1.29 1.41 1.63 1.65 1.65 1.46 Рибофлавин (В2 вит.) миллиграмм 1.03 1.02 1.20 1.29 1.36 1.51 1.47 1.47 1.35 Ниацин (В3 вит.) миллиграмм 13.0 16.3 20.7 24.1 25.8 29.0 29.0 29.0 25.8 Пиридоксин (В6 вит.)  миллиграмм 0.89 1.11 1.47 1.69 1.77 1.95 2.02 2.02 1.76 С витамині миллиграмм 27 29 41 45 46 52 53 53 47 Бұйрық Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылғы 26 тамызда Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне №11944 болып енгізілді.